Мъжко или женско кученце да изберем

Избор на кученце

Естествено, на този вечен въпрос няма еднозначен отговор. Женското куче се разгонва два пъти в годината, привлича мъжките отблизо и далеч и това създава доста емоции и ядове. В този период кучката трябва да е под постоянен надзор.

Мъжките кучета пък често са по-буйни и агресивни от по-сдържаните, умилкващи се женски. Затова всеки човек, който смята да живее с куче, трябва да прави сметка за темперамента си, за възможностите си, за времето си и пр.

Без съмнение, с расово куче човек може да се сдобие от всеки развъдник в Европа – някои от породите са резултат от стогодишни усилия на развъдчиците, които са постигнали определени качества и уеднаквени белези, наследяващи се от поколенията. В развъдника бъдещият стопанин може да се запознае с майката или и с двамата родители и по този начин да получи представа за това, как ще изглеждат малките кученца, когато пораснат.

Представителите на дребните породи са много добри „развеждачи“ на стопаните си из градинките и парковете. Ако лекарят ви препоръчва повече движение на чист въздух, вашите болонки или пекинези ще извадят късмет!

И така, Вие сте решили!

Уговорете ден и час с развъдчика и си изберете кученце. Съобразете се с неговите съвети, защото грижовният развъдчик вече познава добре качествата на малките. Те трябва да бъдат живи и доверчиви. Въпреки че отначало в присъствието на чужд човек кучката може да нервничи, в момента на предаване на кученцето тя вече трябва да е спокойна и дружелюбно настроена.

Развъдчикът трябва да Ви покаже захапката на малкото кученце. За повечето дребни породи тя е нормална (ножицовидна), т.е. горният ред на резците леко трябва да излиза пред долния. Малките трябва да имат по шест резци на двете челюсти. Правилното разположение на зъбите (захапката) има голямо значение при развъдна и изложбена оценка.

При предаването на кученцето проверете наличието на двата тестикула – те трябва да се напипват в семенната торбичка още на възраст 8-10 седмици. В клубовете кученцата предварително се ваксинират, обезпаразитяват и татуират.

Искайте от развъдчиците да Ви предоставят известно количество от храната, с която животното вече е свикнало, защото малките кученца са доста чувствителни в това отношение и при смяна на „менюто“ понякога се появява диария. Вероятно на първо време малкият четириног приятел в новия си дом ще е с намален апетит не му натрапвайте храната и не го подлъгвайте с лакомства. Жизненото животно скоро ще усети истинския глад.

Много важно е кученцето да се наблюдава в кучилото. Това дава възможност да се запознаете с проявите на бъдещия характер. Малките кученца с доминантен характер вероятно ще останат такива и когато пораснат, същото се отнася и за боязливите индивиди. Специалистите смятат, че средният вариант е най-добър.