Осветление на терариума

1208

Светлина в терариума

Осветление в терариумОт значение за растенията и животните е не само силата на светлината, но и нейният цвят – спектралният й състав. Невидимите инфрачервени лъчи имат голямо топлинно въздействие и проникват сравнително дълбоко в животинското тяло. Светло и тъмночервената област на спектъра участвува в образуването на зеления цвят на листата на растенията, а също така подпомага израстването им.

Студените ултравиолетови лъчи имат стимулиращо действие върху обмяната на вещества, убиват бактериите и са необходими за изграждането на жизненонеобходимия витамин Б. Най-целесъобразно при осветлението на терариумите е използуването на неонови лампи. Осветителните тела за аквариуми са много удобни. Добре е да бъдат снабдени допълнително с рефлектор, който може да се направи от алуминиево фолио. При стандартните терариуми е достатъчна една неонова лампа. При буен растеж на растенията е добре да се включи втора тръба. В търговската мрежа се предлагат дори специални лампи за стимулиране растежа на растенията с точно определен (приспособен) състав на светлината.

Активните през деня земноводни се нуждаят в терариума от едно по-силно затоплено място, където да отиват за слънчеви бани. Прожекторните или фокусиращите лампи осигуряват желаната топлина, но и необходимата светлина.

Въпреки че без ултравиолетова светлина лесно може да се проявят някои недостатъци, използуването на ултравиолетови лъчи не е безпроблемно – поради голямата си сила те може да причинят увреждания на животните. Трулитните лампи отделят малко и безопасни ултравиолетови лъчи. Явленията на недостиг на витамин Д може да се предотвратят с препарати от зоомагазина, които се смесват с храната.

Между осветителните тела и вашите питомци трябва да има преграда (телена решетка, мрежа и.др.), за да се избегнат изгаряния при случаен допир до тях.

Вид осветление и отопление: Прожекторни или фокусиращи лампи.

Топлина: Да.

Светлина: Да.

Използува се при: Дървесни жаби, костенурки, змии, гущери.

Вид осветление и отопление: Инфрачервена светлина. Топлина: Да.

Светлина: Не.

Използува се при: Костенурки.

Вид осветление и отопление: Нагревателно фолио / нагревателен панел.

Топлина: Да.

Светлина: Не.

Използува се при: Общо за затопляне на дъното (напр. при гущери, змии, костенурки, насекоми).

Вид осветление и отопление: Реотан.

Топлина: Да.

Светлина: Не.

Използува се при: За локално затопляне на определени части от терариума(напр.при гущери, змии, костенурки).

Вид осветление и отопление: Нагревател за аквариум. Топлина: Да.

Светлина: Не.

Използува се при: За затопляне на водните зони и за аквариуми (напр. при ноктести жаби, различни дървесни жаби, водни костенурки).

Вид осветление и отопление: Неонова лампа.

Топлина: Не.

Светлина: Да.

Използува се при: Препоръчва се за осветление на терариума.

Вид осветление и отопление: Трулитна лампа. Топлина: Не.

Светлина: Да.

Използува се при: Особено подходяща за земноводни и влечуги, тъй като ултравиолетовият й състав подпомага образуването на витамин Д.