Персийски котки

2363

Персийски котки

Персийски коткиПерсийските котки са типични дългокосмести котки. Те са закръглени, с внушителна външност и с идеални пропорции от главата до опашката. При тези котки всеки цвят се разглежда в отделна порода с незначителни разлики в характеристиките.

Главата на персийските котки е кръгла и масивна, с къс и широк нос. Стопът е ясно очертан, бузите са пълни, а челюстта е широка и силна. Брадичката трябва да излиза над горната устна. Тялото на персийката е набито, с широки гърди и къси крайници. Раменете са масивни, а вратът е къс, силен и дебел. Средната част на тялото също е закръглена, задницата е широка. Очите са раздалечени и блестящи. Те са големи, кръгли и изпъкнали. Ушите на персийката завършват с малки закръглени връхчета. Те са раздалечени, не много отворени в основата и леко наклонени напред. Ушите не нарушават закръгления контур на главата. Опашката е къса, права, леко наклонена спрямо гърба. Космената покривка е необикновено богата, при която „двойната козина“ се състои от два вида косми. Едните са меки и леко вълнисти (подкосъм), а другите са по-твърди и груби (с дължина до 12 см.). Някои от котките с дълъг косъм не принадлежат към „персийките“ – имат различен произход (обикновено от области с по-студен климат, където дългата космена покривка е необходимост). Тя не е толкова вълниста и богата, както при персийските котки, и изисква по-малко грижи. Тези котки се различават от персийките и по други белези – по-слаби са, с по-дълго тяло и крайници, имат по-тесни глави (Балинезе, Ангорска, Норвежка горска, Мейн куун). Това са полудългокосмести котки.

Козината на персийските котки е най-голямата им украса, особено разкошна около главата, където образува яка. При тях има едно малко несъвършенство – козината линее през цялата година и се нуждае от ежедневни грижи, за да се предотврати образуването на възли от заплетени косми, които след време образуват сплъстени снопчета. Космената покривка на персийската котка се влияе от влагата. За тоалета на тези котки човек трябва да отделя поне половин час дневно. Козината се нуждае от внимателно разчесване с четка и гъст гребен. Добре е с четката първо да се реши по посока на косъма, а след това – срещу него. За козината на главата и лапите се използва по-малка гъста четка, като се внимава да не се засегнат очите. С четката се отстранява прахта и опадалите косми, а с гребена се разресват сплъстяванията. Всички котки обичат четкането, но то трябва да е внимателно и не много продължително. Независимо от гъстата и дълга козина, кожата на персийската котка може лесно да се нарани, защото е много нежна и чувствителна. За котараците трябва да се полагат по-големи грижи, защото те имат склонност към себорея и козината им придобива жълтеникав оттенък. Добре е да се използва сух шампоан или талк. Те поддържат козината в много добър вид и предотвратяват сплъстяванията.

Персийските котки са уравновесени създания, сдържани и спокойни, те са идеална компания за стопани, които прекарват много време вкъщи.

Персийски коткиПерсийките са най-добре представените породи по изложбите в света. На всяка персийска порода съответства таблица с различни точки от стандарта. Сборът на тези точки винаги е равен на 100. Таблицата позволява да се обърне повече внимание на специалната характеристика (цвят на очите, форма на главата и т.н.), за да бъдат окуражени селекционерите да издирват някои приоритетни качества. Персийските котки обичат компанията, покорни и кротки са, но могат да бъдат и резервирани. Те не са претенциозни, а женските екземпляри са по-глезени. Тези котки са големи поспаливци, за тях няма неудобно място за сън.

Обикновено женската ражда 2-3 котета, които имат нужда от непрекъснати грижи около 16 седмици.

Основните признати цветове включват синеока бяла, бяла с бакърени очи, разноока бяла, червена, кремава, синя и черна.