Поведение на малкото кученце

1192

Проверка на нормалното поведение на малкото кученце

Уйлям Кембъл е изследовател на кучешката психология и един от основателите на Американската асоциация на ветеринарите-етолози. Неговите научни изследвания за поведението на кучетата през последните десетилетия намериха широк отзвук.

Много популярен е неговият тест за поведението и темперамента на малките кученца. При провеждането му животното трябва да бъде насаме с човека, който трябва да се държи спокойно и да не влага емоции в държанието си.

Кученцето не трябва да е по-възрастно от 7 седмици, защото в този период поведението му се диктува само от инстинктите и не се влияе от хората. Ето някои интересни моменти от провеждането на теста:

1.  Проверка на способностите за комуникация.

Поставете кученцето в средата на стаята. Седнете на разстояние от него и плеснете леко с ръце, като наблюдавате реакцията му.

Ако кученцето дотича с вирната опашка и се опита да скочи върху вас и да ви „хапне“, значи то ви е харесало и си пасвате.

Ако кученцето се приближава без колебание с леко вирната опашка, то по¬казва желание за другарство, доверява се и също е готово да ви следва.

Ако кученцето идва с подвита между краката опашка, на него му липсва самоувереност, но ако тръгне с несигурност и колебание напред, това означава, че то има склонност към независимост.

2.  Проверка на склонността за подчинение.

Обърнете кученцето по гръб с лапите нагоре и леко го понатиснете, за да го притесните.

Ако то се бори ожесточено и се опитва да хапе, значи пред Вас е силен екземпляр, с който впоследствие може да си имате проблеми.

Ако кученцето се опитва да се измъкне, като се гърчи и рита, то също ще има нужда от по-решителен и настойчив в обучението стопанин.

Ако малчуганът не реагира бурно, а се оставя и даже ви близва по ръцете, това показва спокоен характер и Възможности на добър ученик.

3.  Проверка на склонността за доминиране.

Обърнете кученцето по корем към земята и с един пръст го галете от главата до опашката. Ако то е неспокойно и се опитва да Ви ухапе, това означава, че при обучението му ще трябва търпение, тъй като животното е самостоятелно.

Ако кученцето се обърне по гръб и ви ближе ръцете е ясно, че то приема вашето превъзходство отсега. Ако животното не реагира, значи сте попаднали на леснообучаемо куче.

Още от първия ден при новите стопани малкото кученце трябва да разбере, че на хората им се налага да излизат навън и без него. Колкото по-рано любимецът ви свикне с това, толкова по-добре.

В никакъв случай не стойте отвън зад вратата, защото животното усеща присъствието Ви и „плаче“. Не го затваряйте самичко в тясно помещение, за да не се депресира. Едно добре подредено жилище е сигурен, уютен дом и за кученцето. Дрехите и обувките са деликатес за него! Не го наказвайте строго, ако е изгризало нещо – просто разтребвайте по-често.

Най-често дребосъкът мери сили с картонени кутии от всякакъв вид и размер, които методично разфасова на малки парченца. Тези любими предмети не могат да бъдат заместени нито от изкуствени (дъвкателни), нито от истински кокали.

Всяко куче се стреми интуитивно да не си върши „работата“ вкъщи, но на първо време това не се получава. Докато се стигне до този момент, неопитните стопани имат големи неприятности с привикването на мъничето към чистота. С урината си и мъжките, и женските кученца маркират периметъра си и минава известно време, докато настъпи ред.

Не бъдете нетърпеливи – дори и при децата този проблем се решава бавно. Щом малкият четириног приятел се събуди, веднага го изведете навън или на друго определено място. Ако кученцето спи отделено от вас, този метод няма да ви донесе много успехи. Малките се „изпускат“ без притеснение на място, защо¬то не могат да задържат урина в голямо количество и един час след първото извеждане трябва отново да сте готови да посетите определеното място.

Поведение на малкото кученцеМалките питомци доста бурно посрещат гостите на входната врата. Официалните дрехи може да пострадат, затова е по-добре отначало да каните приятели, които имат вече опит с кучетата и няма да се цупят. Добре е влизащите хора първо да обръщат внимание на дребосъка и после да поздравяват надълго и нашироко домакините, за да се избегне суматохата. Кученцето може без проблеми да се отпрати на определеното място едва след като е свикнало вече с командите за послушание. Никога не наказвайте куче, което ви се радва – успокойте го, като му говорите нежно и леко го притискайте надолу.

Кучетата са животни, които живеят на глутница и отстраняването им от домашната група за тях е равносилно на изпъждане и наказание. Обикновено животните търсят „пробойна“ в тези случаи при децата и старите хора.