Породи морски свинчета

Видове морски свинчета

Като английски морски свинчета се обозначават всички екземпляри, които имат гладка козина с къс косъм. Английското морско свинче има най-широко разпространение. Към тази порода спадат няколко групи, които се различават предимно по окраската и формата на петната.

Има едноцветни животни с бяла, кремава, бежова, червена, лилава, кафява и черна окраска. Белите албиноси с червени очи обикновено изобщо не се предлагат на пазара, тъй като те са сравнително неатрактивни на външен вид. Срещат се обаче и бели морски свинчета, които не са албиноси, тъй като руските или хи малайските морски свинчета също така са бели. Те обаче имат тъмни очи и черни крайници и върхове на ушите. Този много красив черен рисунък, който се среща и при зайчетата, се проявява при някои животни едва след продължително въздействие на студа.

Морските свинчета агути също са едноцветни. Дивото агути все пак е сиво и, както показва името му, най-много се доближава до дивите морски свинчета. Златистото и сребристото агути са със сива козина, чиито връхчета съответно са със златист или сребрист оттенък. Срещат се разбира се и обичаните пъстри морски свинчета в две или три разцвета и, които много се купуват за домашни любимци на децата. Търсените бронести морски свинчета трябва да са с колкото се може повече равномерни петна, оцветени в бяло, червено, кафяво или черно. По възможност петната трябва да са чисти, т.е. в дадено петно не бива да има косми в друг цвят. Също така те трябва да са ясно разграничени едно от друго.

Наред с окраската и формата на петната от решаващо значение, разбира се, е и фигурата на животното. Предпочитат се тъпата муцунка, големите очи и клепналите уши.

Морско свинче порода ангора

Животните от порода ангора са аристократите сред морските свинчета. Те лесно се познават по дългата копринена козина. Колкото по-дълъг е косъмът, толкова по-ценно е животното.

Ангорестите морски свинчета се срещат във всички цветове, но много рядко, и затова особено търсени са едноцветните екземпляри.

Морските свинчета от порода ангора се делят на две подпороди. Първата от тях включва животни, които имат дълга козина по цялото тяло. Те се наричат още перуански морски свинчета. Към втората подпорода принадлежат перуанските копринени животни, които на главата имат козина с къс косъм, а по останалата част на тялото косъмът на козината е дълъг.

Рунтаво морско свинче порода розетка

Като че ли в детските предпочитания рунтавото или още абисинско морско свинче е изпреварило английското морско свинче. Животните имат козина с къс до среднодълъг косъм и се срещат във всички цветове. Един красив екземпляр трябва да има поне шест въртелчета, като едното от тях е на задницата, а друго, по-малко – на главата.