Пъстра розела

Пъстра розела Platycercus  eximius eximius

Пъстра розелаОписание: Големина 31 см. Мъжки: Глава, шия и предна част на гърдите червени, бели бузи, долната страна зеленожълта, перата на гърба черни, обрамчени със зеленожълто, подопашка жълтозелена, покривните пера на крилата и опашните пера сини, покривните подопашни пера червени. Женска: Тяло и глава по-малки, отколкото при мъжкия, бузите не така чисто бели. Малко: По-матови цветове, глава и шия повече зелени, отколкото червени. Малките женски с по-малко червено по главата от малките мъжки.

Родина: Южната част на Нов южен Уелс, Викто¬рия и югоизточната част на Южна Австралия. Полу¬открити хълмисти области, обрасли с евкалипти и банксии. Жълтогърбата розела се среща в по-сухи райони. Но, разбира се, ареалите не са строго ограничени. До северната граница на разпространение, недалеч от Брисбейн, имахме възможност да наблюдаваме два екземпляра, по всяка вероятност от кръстосване с жълтоглава розела.

Отглеждане и размножаване: Пъстрата розела е може би най-подходящата птица за всеки начинаещ любител. Тя е абсолютно зимеустойчива и се задоволява с волиера, дълга 3 м. Тъй като не кълве много, укритието и конструкцията на волиерата може да бъдат от дърво.

В периода на мътене някои розели са много зле настроени към други видове птици. Така един диамантен гълъб на автора едва не загина. Други пък са кротки. В съседната волиера не трябва да има други розели, тъй като по време на мътене стават агресивни.

Пъстрите розели не са придирчиви към гнездилката и приемат каквото им се предложи. Гнездилките трябва да бъдат с височина най-малко 40 см, основна площ 25 см и входен отвор 8 см. Те мътят във вътрешното помещение, както и отвън във волиерата.

Пъстрите розели може да се отглеждат успешно и в голям кафез. Поединично отглежданите малки стават много кротки, което важи най-вече за мъжките. Те се научават да свирят кратки мелодии и произнасят някои думи. Кафезите за единично отглеждане трябва да имат дължина най-малко 60 см, за да се осигури достатъчна свобода на движение на птицата. Поне един път дневно вратичката на кафеза трябва да се отваря, за да полети папагалът из стаята.

Много често пъстрите розели се отглеждат и размножават от любители. Можете да си ги купите по всяко време на добра цена. Известни са случаи на розели, отглеждани във волиера 20 до 30 години и запазили плодовитостта си. Гласът е приятно мелодичен.

Храна: Слънчогледови семки, различни видове просо, ябълки, моркови, зеленина, плодове от калина. По време на размножаване накиснат бял хляб, покълнали семена от просо.