Раждане при кучетата

3805

Бременност и раждане при кучетата

Раждане при кучетатаМястото на раждане обикновено женската избира сама (В дома най-често под легло или маса, където тя се чувства по-сигурна и спокойна). Родилният акт най-често настъпва през нощта или в ранните утринни часове и продължава нормално от 1 до 6 часа.

Наближаването на момента на раждането проличава от по-особеното поведение на женската – нервност, движение напред-назад, често уриниране и дефекация. По време на раждането обикновено не е необходима акушерска помощ, тъй като майката инстинктивно сама се справя. При задържане на част от плодовете за по-дълго време женската проявява неспокойно поведение, изразено в тежко дишане и напъни, което налага спешната намеса на ветеринарен лекар. При нормалното израждане на всички приплоди женската се успокоява, което подсказва, че родилният процес е завършил. Инстинктивно женската прегризва пъпната връв и изяжда плацентите на плодовете, облизва и „подсушава“ новородените кученца. Няколко часа след раждането на майката се дава хладка вода и храна.

Броят на родените кученца варира в зависимост от породата, наследствените заложби на родителите и др. Обикновено при дребните породи кучета новородените са 2-5 броя, а при едрите 6-12 броя. Но максималният брой приплоди не бива да се оставя да надхвърля 7-8, като при физически по-слаби майки този брой може да бъде още намален. Оставят се най-добре развитите кученца, като се обръща внимание на жизнеността, пъргавината и по-важните бокстериорни белези.

Кученцата се раждат слепи (със затворени очи) и глухи (със затворен външен слухов канал), без зъби, но леко окосмени. През първите часове след раждането е нужно голямо внимание, тъй като често пъти майката е невнимателна и ляга Върху новородените, но легло с перваз, предпазващо новородените от смачкване или да задуши от тях.