Развъждане на хамстери

Развъждане на хамстери

Отглеждане и развъждане на хамстери

Успоредно с удоволствието от отглеждане на хамстери много често се поражда и желанието да се опитаме да ги развъдим. Този интерес лесно прераства в ограничено по обхват любителско развъждане като вашите усилия в последна сметка са възнаградени в резултат на размножителната способност на хамстерите.

Развъждането в големи мащаби и още повече професионалното развъждане за печелене на пари излизат отвъд рамките на обичайното отглеждане на животните. Тогава разходите стават толкова големи, че в интерес на хамстерите грижите за тях не могат да се полагат само между другото.

Многото съоръжения за подслоняване, търсенето на редовни купувачи, снабдяването с разнообразни фуражни продукти, както и опасността от избухване на зараза, изискват големи инвестиции на пари и време, за да се гарантира присъщата индивидуална грижа за всеки един хамстер.

Затова нека да се ограничим в рамките на любителското развъждане, при което с няколко женски могат да се осигурят парите за фуража, въпреки че при всяко развъждане трябва да се мисли само за животното и никога за парите. Ако привлечете за развъждане само една или две женски, здравото и щастливо събитие ще бъде единствената отплата за вашите усилия.

Лично за мен винаги е представлявало изключително радостно събитие да наблюдавам как растат малките хамстерчета. Ако децата имат подобен опит, това стимулира връзката им с чудния свят на природата и се създават ценности, с които те могат да творят.

Отглеждане на хамстери

Преди да се захванем с развъждането, трябва да помислим за подслоняването или раздаването на приплода, тъй като ние не сме в състояние да задържим всяко новородено хамстерче.

Предварително разпитайте приятели или познати, търговците на животни често също се интересуват от развъждането на отделни лица, за да не се чудите какво да правите с малките. Когато всички подобни въпроси са изчистени, можете да планирате раждането.

Планирайте и отпуската си така, че през нея да не се очаква появата на ново поколение хамстери. Женските, които са бременни или кърмят, не понасят никакви смущения. Тогава винаги съществува известен риск за малките.

Жилището за хамстери, което е определено за развъждане трябва да е по-голямо от това за поединично отглеждане на хамстери. Израстващите малки се нуждаят от много място за игра и бягане, тъй като те са много активни дори през деня. Основната площ на клетката не бива да е по-малка от 60×30 см и да е поне 30 см висока.