„Свиркане“, квичене, грухтене…

Звуци на морските свинчета

Какви звуци издават морските свинчета

Отправни точки, по които можете да се ориентирате за моментното „душевно“ състояние на вашето морско свинче, са разбира се звуците, които то издава. Тихото свирене, което по-скоро можем да наречем писукане, показва, че вашето морско свинче е много доволно. Обикновено то се чува след дълго нежно галене. Обичайният звук обаче е силно, постоянно повтарящо се свиркане с продължителност около 1 секунда.

С тази свирка по правило морското свинче приветства своя стопанин, когато той носи храната. Шумоленето на найлонова торбичка е сигнал за моите морски свинчета веднага да започнат изпълнението на шумен концерт от свирки. Други животни са настроени на други шумове, които редовно се чуват преди хранене, например хлопването на вратата на хладилника или пък проскърцването на стълбата. Понякога обаче свирковият концерт започва и без видима причина, като постепенно се включват всички животни.

Един от най-пронизителните звуци, които съм чувала през живота си, е писъкът от болка на морското свинче. Това е един много висок и силен свирещ тон, който се прекъсва само за поемане на въздух. Трудно може да се допусне, че толкова малко животно може да крещи така силно, че да звучи подобно на сирена.

И така стигаме до последния звук от репертоара на морското свинче – ниското, накъсано грухтене, което се чува почти като пукане. Забелязала съм, че това грухтене се издава като реакция на напълно нови и необичайни шумове. В общи линии то служи за приветстване на животните помежду им и за примамване на женските. То почти винаги е свързано с едно поклащане на задницата. Повече на поведението при чифтосване, което е тясно свързано с грухтенето, ще се спрем в някой друг материал.

В заключение можем да кажем, че морските свинчета се придържат към определен поведенчески модел, но все пак няма животно, което да се държи точно като друго животно.