Сексуален живот на кучето

6934

Любовен и сексуален живот на кучето

За разлика от човека и някои други видове животни сексуалният живот на кучето е твърде ограничен – двукратно през годината (пролет и есен), когато женската се разгонва.

В зависимост от породата кучетата стават полово зрели обикновено между 7-12 месеца, но понякога първият еструс (разгонване) при женските може да се появи по-рано или да се забави дори до 18-месечна възраст. Независимо от това препоръчително е първото заплождане на женското куче да стане на второто или на третото разгонване, като за оплождане се подбира здраво мъжко куче над 18-месечна възраст.

Нормално еструсът се появява два пъти годишно – през пролетта и есента, с интервал от 5-8 месеца и продължава 14-20 дни. Разгонената женска променя нормалното си поведение – става неспокойна, непокорна, често уринира, половият й орган (вулвата) набъбва и от него се появяват изтечения, примесени с  кръв. По време на разгонването чрез урината на женската, а също и от половия й орган се отделят сцлно миришещи специфични вещества, наречени феромони, които от големи разстояния се долавят от силното обоняние на мъжките кучета, изпълнявайки ролята на сексуален призив. Особено важен е точният момент, в който разгонената женска допуска мъжкаря – обикновено от 8-9-ия ден от началото на кървавите изтечения от половия орган до 11-12-ия ден, през който период става овулацията (придвижването на 4-12 яйцеклетки от яйчните фоликули към яйцепроводите).

Моментът на настъпване на овулацията се изразява с охотното допускане на мъжкия да покрие женската (недопускането на мъжкия за покриване на женската означава, че овулацията не е настъпила, или че периодът на разгонване вече е преминал). Въпреки че едно оплождане е достатъчно, ако е извършено в точно подходящ момент, за по-голяма сигурност се практикува повторно покриване след 24-48 часа. Препоръчва се при оплождането женската да се заведе при мъжкия, тъй като на чуждо място той може да се депресира. Важно условие за осъществяване на половия акт е да има широко (за предпочитане оградено) пространство (двор или градина).