Съвети при закупуването на морско свинче

15750

Какво трябва да знаем когато купуваме морско свинче

Трябва да решите още какво морско свинче желаете, тъй като от морско свинче до морско свинче съществува голяма разлика.

В зоомагазините се предлагат най-общо три различни породи. Морско свинче английска порода с къс, гладък косъм, обикновено в магазините те се обозначават просто като „гладки морски свинчета“ и са с най-ниска цена.

Освен това тази порода е много устойчива и лесно се отглежда. Рошавите морски свинчета, розетките, са също така лесни за отглеждане, но са много по-забавни на външен вид. Най-атрактивни обаче са морските свинчета с дълъг косъм от породата ангора. Грижите за тях обаче отнемат повече време, тъй като дългата им копринена козина трябва ежедневно да се разресва и редовно да се подстригва. Поради това те не са подходящи за малки деца.

Ако вече имаш морско свинче, купи му храна ОТТУК

Големи са също така и различията в цената. Едно рошаво морско свинче струва около 15 лв. Английска порода можете да си набавите дори и за 10 лв. Затова пък едно свинче от порода ангора може да ви коства поне 20, а дори и повече пари. Освен това в последно време много трудно се намират ангорски морски свинчета.

Ако вече сте взели решение, потърсете добър зоомагазин. В случай че не искате непременно да притежавате някакъв премиран мъжки екземпляр за разплод, най-евтино е да се снабдите с животно направо от развъдника. Направете справка във вашия телефонен указател или попитайте някой търговец на животни. Сигурно в близост до вас ще се намери някой, който развъжда морски свинчета.

Ако вече имаш морско свинче, купи му къща ОТТУК

Морското свинче трябва да е здраво!

И когато вече стоите пред клетката на морските свинчета в развъдника или в зоомагазина, внимателно огледайте всички животни. За да можете правилно да прецените вашето морско свинче, какво е нормално и какво не е нормално, трябва да са ви известни някои данни:

Възрастното морско свинче достига на дължина 30 см и тежи между 800 и 1000 грама.

Телесната температура на морското свинче е малко по-висока от тази на човека. Не бива да се плашите, ако вашето морско свинче е много топло при допир. Това не означава, че то има треска. Температура до 39,5 °С е напълно обичайна.

Животните имат набито телосложение с гъста козина. Плешиви места се срещат само при по-старите животни. При по-младите животни оголени са само лапите откъм долната им страна, ушите и малки места зад ушите. Ноктите на предните лапи са четири, а на задните – три. Женските и мъжките екземпляри имат по две цицки.

Аквариум за морски свинчетаОсведомете се преди всичко за възрастта. Не купувайте животно, по-малко от три седмици. Не вземайте обаче и женска, която е по-възрастна от два месеца, защото в противен случай може да се окаже, че сте се сдобили не само с едно животно, а с цяло семейство.

Най-добре е известно време да наблюдавате животните в кафеза, при което скоро ще забележите кое животно е жизнено и със здрав вид и кое само седи апатично в ъгъла. Но и жизнените животни могат да са болни. Затова внимавайте за всеки болестен признак. Не купувайте морско свинче със сълзящи, зачервени или подути очи. Лесно ще констатирате дали някое от животните има разстройство. Издават го полепналото с изпражнения дупе и мръсната козина. Ако животното е с водниста или гнойна секреция от носа или диша трудно, вероятно то е с простуда, а простудните заболявания обикновено са много рисковани при морските свинчета. В случай че искате да използвате вашето морско свинче и за разплождане, допълнително трябва да обърнете внимание и на породистите признаци.

След като вече сте си избрали някое животинче, със сигурност ще искате да узнаете и пола на вашия нов домашен любимец. По-добре е обаче да се доверите на човека, който ги развъжда, или на търговеца на животни, тъй като, докато все още сте неопитни по отношение на морските свинчета, лесно можете да нараните младото животно, определяйки пола му. В началото ще сте доволни, ако все пак в известна степен можете здраво да хванете животното.