Терариум на открито

712

Направа на терариум на открито

Терариум на откритоЗа разлика от стайния терариум, терариумът на открито е постоянно съоръжение, в което животните се отглеждат и живеят сравнително „свободно“. През лятото за много субтропични и тропични животни престоят на открито има преимуществено значение.

Тук те често проявяват редица потискани преди това поведенчески качества. Някои от тях изпадат в настроение за размножаване именно в открития терариум.

Наред с определянето на мястото трябва да се обмисли и сигурността на оставените на открито питомци, за да не бъдат нападани от неканени гости (плъхове, котки, грабливи птици и др.)

Точното местоположение

Не всеки разполага с полегат южен склон – идеалното място за влечуги. Затова потърсете в градината място, което да не е изложено на вредни влияния от околната среда (отработени газове, шум, неспокойна околност) и по възможност да бъде продължително огрявано от слънце. Не трябва да бъде и падина, която след първия силен дъжд се залива с вода!

Изграждане на терариум на открито

При неголемите терариуми на открито е възможно цялата площ да се огради с неръждаема ситна мрежа (телена мрежа), за да се попречи на проникването на къртици и др. Тъй като при по-малки площи високата ограда често пъти има смущаващо въздействие, основното ниво се сваля чрез изкопаване с 0,50-0,75 м спрямо околната площ.

Лекият наклон винаги е предимство при терариума на открито, тъй като след силни валежи не всичко остава под водата, а дъждовната вода може да се просмуче в долния край в специално приготвена яма, запълнена с чакъл. Тази отводнителна яма трябва да бъде поне 60-100 см дълбока. Ако в долния край има езерце, отводнителната яма трябва да бъде пред него.

Ако няма естествен склон, с лопата може да се оформят хълмчета и падини. Това отвежда дъждовната вода.

Оградата може да бъде от дърво, стъкло, плоскости от етернит или плексиглас. Стените (от бетон, керемиди, пясъчник, естествен камък) може да бъдат засадени атрактивно с пълзящи растения.

Всички огради трябва да бъдат вкопани в земята на 40 см дълбочина. Това предпазва от подкопаване от животни отвън и отвътре. Височината на оградата е в зависимост от обитателите. За костенурките са достатъчни 50 см, за гущери и други катерещи се животни височината трябва да бъде 1 м.

При всички катерещи се животни (дори и декоративните костенурки се катерят добре!) оградата отгоре трябва да бъде осигурена с поставени напреко неръждаеми метални или дебели пластмасови летви (с ширина 10-20 см) или с напречно иззидан ред керемиди.

За направата на езерце или басейн вътре в открития терариум днес се предлага непропускливо фолио. То върши добра работа, ако няма естествено глинено дъно.