Хранене на кучето

1357

Правилно хранене на кучето

Хранене на кучетоВ първите дни трябва да се придържате към режима на хранене, определен от развъдчика. Отначало се дават 4-5 порции дневно, в които храната така трябва да е разпределена, че да се приема с удоволствие, но не лакомо.

В паничката не трябва да остава нищо от яденето, което предварително е затоплено. Винаги има спорове за вида и състава на „менюто“ – кучето е месоядно животно, но не бива да се прекалява със сурово свинско месо или несварена карантия. Естествено, домашният любимец може да се храни и с готвена храна от трапезата (без много подправки). Най-добре е младите кучета да се хранят по-оскъдно, на малки порции!

Представителите на дребните породи, които тежат 2-3 килограма дневно имат нужда от храна, съдържаща около 250саl. Това се отнася за чихуахуа, папиион и др. Кучетата, тежащи около 5кг, трябва дневно да приемат с храната си около 450саl (минипудел, Кинг Чарлз спаньол). За дребните кучета, тежащи 10-15кг, между които са по¬вечето териери, дакели, корги, бигъл и др., тази доза е увеличена от 750 до 1050саl. Някои стопани, които отглеждат кучета с тегло около Юкг, при домашното приготвяне на храна използват една проста рецепта, която включва 3/4 чаша неварен ориз и 100г среднотлъсто месо. Когато става дума за млади кучета, които растат и активно се движат, количеството се променя на 2/3 чаша неварен ориз и 200г среднотлъсто месо.

Това, разбира се, е основата на менюто, към което е добре да се добавят 30-50г дроб, 5г олио, Зг йодирана сол, 1 лъжичка калций, половин лъжичка йод и необходимите витамини и минерали. Рибеното масло е добър източник на витамини, но трябва да се използва внимателно, тъй като една лъжичка от него задоволява дневната потребност на 50-килограмово куче. Витамин А помага за растежа на костите и се намира в черния дроб на някои риби, в млякото и сиренето. Витамин й кучетата си набавят от яйцата и млечните продукти. Витамин Е подпомага дейността на клетъчните мембрани и организмът на животното си го набавя от пресните зеленчуци и зърнени храни. Биотинът, който осъществява прор; (Нотката на аминокиселините, кучетата получават чрез месото и зеленчуците, а холинът, който съдейства за разграждането на мазнините, организмът на кучетата си набавя от черния дроб, жълтъка на яйцата и зърнените храни.

Хранене на кучетоМного собственици използват за храна на своите любимци консервирани влажни храни. В този случай минипородите, тежащи до 4-5кг (йоркшир териер), набавят необходимите калории чрез дажба от 100-1 Юг, допълнена с 35г зеленчуци, плодове и др. Тези калории могат да се набавят и от около 60а суха храна. Дребните породи с тегло до Юкг (болонезер) имат нужда от около 600 калории дневно и кучетата си ги набавят от ЗООг влажни консервирани храни с допълнения от плодове, зеленчуци и др. Същите калории кучетата получават от 170г суха храна. По-едрите „дребосъци“, които тежат до 20кг, имат нужда от 900 калории дневно, което е равно на 450г консервирана храна и 150г допълнения. Същите калории кучетата могат да си набавят чрез 250г суха храна По правило, сухите гранулирани храни съдържат 4 пъти по¬вече калории от влажните консервирани.

Кучетата с добро здраве дневно се нуждаят от 40мл вода на 1 кг тегло. Това е необходимо за правилната обмяна на веществата в организма. Част от необходимите течности животното си набавя чрез влажните храни и консерви. Естествено, кучетата поглъщат повече вода при по-горещо време. Техният организъм губи известно количество течности при работата на белите дробове.

11ри бъбречните заболявания и разстройства животните пият повече вода, а някои болести по принцип усилват жаждата им. Десет килограмово куче се нуждае дневно от около 0,4л вода, а 20-килограмово – от около 0,8л.