Хранене на малкото куче след отбиване

Хранене на малки кученца

Обикновено отбиването на малките се осъществява между 40-ия-50-ия ден, когато млякото на майката постепенно намалява и напълно изчезва. Още от първата седмица след отбиването трябва да се пристъпи постепенно към въвеждане на нови хранителни продукти.

Смята се, че добра храна за малките през този период е кравето мляко, с надробен в него хляб, а също и малки парченца от телешко месо или кайма. Тлъсто месо не се препоръчва да им се дава, тъй като може да предизвика стомашни разстройства.

При добро качество месото е желателно да се дава сурово, за да запази пълноценността си. Правилният растеж и развитие на кученцата се дължат най-вече на месото. До 2-месечна възраст при дребните породи дажбата месо трябва да бъде от 20 до 30 г на 1 кг жива маса, като се разделя на 2 порции – първата се дава в сутрешното хранене, а втората – вечер. За увеличаване на белтъчния състав е добре да се дава прясна извара, която осигурява калций за растящия организъм (особено за развитие на костната система).

В периода между 2-ия и 3-ия месец в дажбата на малките трябва да се включи обезкостена сварена риба, която се дава по 25-30 г на 1 кг жива маса.

На тази възраст малките кучета се приучват към приемане на различни зеленчуци (най-вече моркови). Известно е, че към 4-ия-6-ия месец започва подменяне на млечните зъби с постоянни, което налага обогатяване на храната с витамин А, С и 0, както и с минерални добавки, най-често под форма на месо – костно брашно, но вместо него може да се използват счукани на ситно яйчни черупки. През този период се дават каши от оризово или овесено брашно по 20-40 г дневно. На малките кученца трябва да се предоставя постоянно прясна вода.

Според повчето специалисти режимът на храненето на малкото куче е в зависимост от възрастта, като между 1-2-месечна възраст то се храни 6 пъти на ден (първото хранене в 7 ч и последното в 21 ч) през интервал от 2,5-3 ч.

Приблизителният състав на дажбата може да бъде следният: в 7 ч – прясно мляко с овесени ядки; в 10 ч – месен бульон; в 13 ч – парче сварена риба или печено месо; в 16 ч – парче черен хляб, намазан с масло; в 19 ч — прясно мляко; в 21 ч – парче месо с каша или парче черен хляб.

Между 2-4-месечна възраст храненето се осъществява по 5 пъти на ден през интервал 3-3,5 часа.

Когато кученцето навърши 5  месеца, то се храни 4 пъти дневно, а в периода от 6 до 12 месеца – 3 пъти. След навършване на  12-месечна възраст храненето се намалява на 2 пъти дневно (сутрин и вечер).

На 14-18-месечна възраст младото куче прекратява растежа и развитието си то става половозряло. Добре е след този период кучето да се привикне към еднократно хранене (обикновено сутрин).

Количеството и качеството на храната е необходимо да се коригира съобразно със състоянието на кучето, което трябва да се поддържа винаги в добра кондиция.