Червенокръсто пойно папагалче

1760

Червенокръсто пойно папагалче Psephotus haematonotus

Жълтолика розелаОписание: Големина 27 см. Мъжки: синьозелен, подопашка червена, коремче жълто. Женска: сивозелена, няма червено петно на подопашката. Малко: оперение като на родителите, но цветовете са по-матови, а клюнът по-светъл, очи тъмни. Малките мъжки имат малко червено на подопашката (още в гнездилката). Окраската е завършена през есента на първата им година.

Родина: Пойните папагалчета се срещат в сухите райони на Източна Австралия. Те са толкова многобройни, че са безинтересни за местното население. Може да се видят в градини, ферми и дори в градовете.

Срещахме ги предимно по необработени земи, където търсеха семена от диви или културни растения. Гнезда се намират дори под покривите на къщите или в изоставени гнезда на астрилди, когато не са открили дървесни хралупи.

Отглеждане и размножаване: Днес този вид се отглежда навсякъде. Червенокръстото пойно папагал¬че е птица за начинаещи, тъй като е издръжливо, непретенциозно и се размножава лесно. Друго предимство е възможността за ранно определяне на пола – още в гнездото се виждат червените пера по подопашката на мъжкия. Често червенокръстите пойни папагалче¬та се използват и като птици бавачки, защото са в състояние сигурно да измътят яйцата на други видове и да отгледат малките. Гласът им е приятно речитативно пеене, което не пречи на никого.

Червенокръстото пойно папагалче не е претенциозно при избора на гнездилка. Достатъчен му е диаметър на основата 20 см и височина 30-40 см. Входният отвор трябва да бъде с диаметър 7 см. Женската снася 4-7 яйца през март или април и ги мъти 19-20 дни. Проверките в гнездото не ги дразнят. Често мъжкият храни женската. След 4 седмици малките напускат гнездото, но още 2-3 седмици получават храна от родителите. Когато мъжкият изгони малките, те трябва да бъдат хванати и отделени, тъй като двойката често пристъпва към повторно мътене и не обръща внимание на своите малки. Пойните папагалчета мътят още през първата година, но на тази възраст яйцата са по-малко на брой или неоплодени. При размножаване се излюпват по-малко женски.

Храна: Слънчогледови семки, разни видове просо, ленено семе, семена от диви растения и звездица. В периода на размножаване покълнало диво просо като допълнителна храна, много зеленина и полуузрели семена.