Полезни витамини и минерали за котката

2448
Витамини и минерали за котките

Витамини за котката

Витамините са жизнено необходими органични съединения, които имат решаващо значение за обмяната на веществата. Липсата им в храната обикновено води до поява на типични смущения в развитието на организма, тъй като висшите животни са загубили напълно или частично способността сами да синтезират дадени вита мини или с помощта на намиращите се в червата им микроорганизми.

Те ги набавят чрез храната си. Правилната обмяна на веществата в организма на котката се нуждае от определено минимално количество витамини. Това налага да се дават витаминни препарати, но използуването им трябва да става само след консултация с ветеринарен специалист. Витамини са необходими например при смущения в растежа, липса на апетит, тежки общи заболявания или възстановяване след болест.

В никакъв случай не бива да се дават витамини по лична преценка в дози, определени за човек. Това е особено важно при дозирането на витамините А и О, което може да доведе до тежки и отчасти необратими увреждания на животинския организъм.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим и е свързан преди всичко с епителните образувания. Съдържа се главно в маслото, яйчния жълтък и черния дроб. В зелените, жълтите и червените зеленчуци той се намира под формата на провитамин (каротин), който може да бъде превърнат във витамин А от много животни и от човека. Котката обаче е загубила тази способност, поради което е излишно да я тъпчем с настъргани моркови, за да й осигурим витамин А. Злоупотребата с този витамин, например чрез еднообразно хранене с черен дроб или витаминни препарати, особено при малките котета води до смущения в развитието им скелета и най-вече в облаги и на шийните прешлени.

Витамин В

Необходимостта от витамин В като антирахитен фактор при котките е сравнително малка, като те го набавят с поетата храна (масло, мляко, черен дроб). Витамин В трябва да се прибавя към храната само по лекарско предписание. Прекомерната му употреба води до калциране на кръвоносните съдове и всички протичащи по-късно от това тежки последици.

Витамин Е

Той е също мастноразтворим и е необходим за изграждането на тъканите, например на мускулите. Среща се най-вече в растителни кълнове (масло от пшеничени кълнове) и в растителни мазнини. Освен това той действа като противоокислително средство и е особено необходим, когато храната е богата с ненаситени мастни киселини, например при консумиране на тлъсти риби или рибено масло. Витамин Е трябва да се дава също само по лекарско предписание.

От водноразтворимите витамини важни за котката са витамините В1 и С.

Витамин В1

Витамин В1 има значение за развитието на нервната система, за обмяната на веществата и процесите, протичащи в мускулите. Познат е и като профилактично средство срещу болестта бери-бери. При недостиг на витамин В, котката губи апетит, движи се трудно, а по-късно започва да повръща и се появяват спазми. Тъй като сърцето, черният дроб и бъбреците са богати на витамин В1 до недостиг от него се стига в редки случаи.

Витамин C

На котката не е необходимо да даваме антискорбутния витамин С. Тя сама синтезира необходимите ѝ количества, за разлика от човека, маймуната и морското свинче, които нямат тази способност и го получават изцяло от храната.

Полезни минерални вещества за котката

Минерални вещества за коткатаМинералните вещества, които се намират в необходимото количество в кръвта и животинските тъкани, допринасят за нормалното развитие и функциониране на животинския организъм.

Тук спадат както вещества като калций, фосфор, магнезий, калий и натрий, които са необходими в относително по-големи количества, така и желязо, мед, селен, манган, цинк и йод, които участвуват като микроелементи. Разнообразната храна осигурява необходимите минерални вещества за организма на котката.

Калций и фосфор

При подрастващите котки трябва да се обръща особено внимание на количеството калций и в храната, тъй като той заедно с фосфора е необходим в развитието на костната им система. Нерядко наблюдаваните скелетни заболявания при подрастващите котки се дължат на недостиг на калций. Заболяване настъпва, когато котето се храни само с месо или риба и като добавка често получава и яйце. Тази диета наистина съдържа висококачествен белтък, но съдържа много фосфор и малко калций. Съотношението на калция и фосфора в храната на котката трябва да е 1:1.

Смески от минерални вещества или калциеви соли

Добавката на подходящи минерални смески към храните предпазва котката от недоимъчни заболявания. Дневните й нужди възлизат на около 200 мг калций — количество, което спокойно можем да удвоим на 400 мг по време на бременността. Много калций съдържа костното брашно. Повечето развъдници на котки обаче използват направо готови препарати — минерални смески и витаминни добавки.

Когато храната е бедна на калций, а богата на фосфор, се предпочита да се използуват препарати, които не съдържат кисел калциев фосфат. Подходящи са чистите калциеви соли като кисел калциев карбонат или калциев лактат.

Коментари от Facebook

коментари