Котката и останалите животни

819
Куче и котка

Котката и останалите животни у дома или навън

Котката и останалите животниВ отношението на котката към заобикалящия я свят основно значение имат най-вече съществата, които са или предмет на лов, или врагове, всяващи страх. Най-вероятно отначало неопитната котка възприема другите живи същества като други котки. Отличителни белези на плячката са разликата в големината и характерният за тези животни начин на поведение.

Образът на врага също не е ясно очертан. В някои случаи страхът възниква инстинктивно и отключва защитни двигателни процеси. С течение на времето се натрупва опит, който постепенно оформя поведението към другите животни.

Първопричина за враждебните взаимоотношения са различията в инстинктивно заложения начин на поведение, натрупани като опити и не на последно място ролята на човеци, който съзнателно, чрез дресировка или без да иска им натрапват такива, Чрез погрешно възпитание, насъсква кучето след бягащите котка.

Между тези две различни домашни животни няма »гнра вражда. Дори и когато са имали възможност да натрупат горчив опит, между тях е възможно мирно съжителство, поява и на предано приятелство. Бягащата нотка събужда у кучето ловния му инстинкт и то я преследва, докато тя се спаси зад оградата или на някое дърво. Най-често само определени породи ловни кучета или специално дресирани животни се нахвърлят и са в състояние да удушат котката, когато я настигнат. Когато котката вземе нападателна позиция, тя стъписва дори и опитни кучета и нерядко преследвачът сам хуква да се спасява или застава безпомощно и започва да лае. Кито оставим тези изключения, кучето обикновено е миролюбиво настроено, когато котката показва доверие и не реагира със съскане и удари с лапи. То или я подушва и отминава, или започва да лае, понеже не знае как точно да се справи с тази ситуация.

Това поведение принуждава котката да премине към отбрана или бягство. Следователно често възникващите недоразумения се дължат на ловния инстинкт на кучето и страха на котката.

Отношения между котка и други животни

Котка и други животниНеопитната котка възприема дребните същества, които спадат към категорията плячка, като себеподобни. Увлечението в съвместна игра обаче може да доведе до нараняване на по-нежния партньор. Решаващ е моментът, когато определени движения събудят у котката инстинкта за улавяне на плячката.

Естествено, макар и рядко, има изключения, когато подобни прояви се потискат напълно, Ако при някое неколкоседмично коте се остави бяла мишки, то може да се приучи да я смита за себеподобно. Свикването на животните едно с друго във всекидневния живот  укрепва тази дружба. Винаги е налице обаче известна несигурност. Майчинският инстинкт също Може да накара котката да поддържа необичайни отношения.

Котките на село, изглежда, смазват един неписан закон и много рядко посягат към пиленцата като към плячка. Обикновено те ги приемат като част от живия инвентар на центъра от първа степен.

Взаимоотношенията между котката и другите домашни животни възникват най-често на село, и то непринудено, благодарение на определени ситуации, като в основата им обикновено е взаимната изгода. Много котки откликват на издаваните викове за помощ както от собствените малки, така и от някое изгубено яре или мръзнещо прасенце. Те обикновено лягат до нуждаещото се безпомощно същество, ближат го и го топлят. Така могат да възникнат и по-трайни връзки.

Търсенето на топлина може да подтикне котката да прави редовна компания през нощта на някоя крава.