Простудявания при хамстерите

Настинка и простудявания при хамстерите

Простудяване на хамстерПростудните заболявания лесно се развиват при продължителен престой в претоплени помещения с твърде сух въздух. Най-честата причина за простудяванията обаче са влагата и студът в комбинация с влага. Когато хамстерът излиза да се разходи извън клетката върху каменния под или на плочките вкъщи, неговото здраве е също така застрашено. В качеството си на загрижени стопани ние трябва на всяка цена да не допускаме подобен риск.

В резултат на това хамстерът може да развие хрема, кашлица, разстройство, както и трудно лечимо възпаление на белите дробове. Всяка простуда, която започне да се лекува твърде късно или изобщо не се лекува, представлява сериозна опасност за живота и на най-силния и устойчив хамстер.

Първата и неотложна мярка от наша страна е да осигурим на животното топлината, която му е нужна. Тъй като съществува допълнителна опасност то да откаже да се храни и да изпадне в апатия, трябва да се консултираме с ветеринарния лекар. Можем да занесем хамстера в кабинета му, като го поставим в топло подплатена кутия.

Лекарствата или даже диетата, назначени от лекаря, трябва последователно да се спазват. Ако температурата в помещението, където се намира клетката на хамстера, е с нормална температура от 18-21 °С също така е желателно да се използва инфрачервена лампа.

За да укрепне имунната система на организма на хамстера, храната на все още здравото животно трябва да е богата на витамини. Тъкмо при инфекции, простуди и някои чревни смущения витамин С спада към предпазващите имунни вещества. Добавянето от време на време на пресен магданоз или парички в храната наред с обичайното поднасяне на зелен фураж и плодове покрива повече от необходимото нуждата от витамин С. Ако естествената храна е с богато съдържание на витамин С, не се налага от аптеката да се вземат препарати с витамин С.