Разстройство при хамстерите

1279

Причини за разстройство на хамстерите

Разстройство на хамстераПризнаците на разстройство при хамстерите трябва да се вземат насериозно и незабавно да се премахват.

Престоялият фураж или развалените хранителни отпадъци могат също така да причинят разстройство, както и промените в начина на хранене, влажната настилка в клетката, изстудяването и течението. Изпражненията са меки, почти течни и с лоша миризма. Като последица от разстройството бременните женски могат да абортират, дори плодът може да загине в утробата на женската. Тъй като подобни форми на болестни прояви представляват сериозна заплаха за живота на хамстера или могат да предизвикат като последица вторични заболявания, спешното лечение е наложително.

 

Лечение: Хамстерът веднага трябва да се премести на топло при температура 21-24 °С. За поддържане на постоянна температура препоръчваме инфрачервена лампа. Тя трябва да се постави поне на 50 см разстояние от клетката.

Цялото жилище на хамстера трябва основно да се почиства, ако се налага дори ежедневно. Къщичката за сън трябва да е суха и много чиста. Прави се дори дезинфекция.

Когато има разстройство, хамстерът не бива да получава зелен фураж, плодове с високо съдържание на мазнини, например слънчогледово семе и ядки. Сега в основата на менюто на хамстера залягат свареният ориз, малки парченца сухар или корички твърд хляб, както и сено. За поемане на течности даваме само чай от лайка и от невен (от аптеката). Чаят от цветовете на невена има лечебно въздействие особено в областта на червата и при нужда трябва да се дава по няколко пъти на ден по повече от една чаена лъжичка.

Ако след два дена не настъпи подобрение въпреки всички усилия, трябва да заведете вашия любимец при ветеринаря, защото по-нататъшното отслабване на хамстера е потенциален риск за живота му.