Терариум

1172

Какво трябва да знаем преди да закупим терариум

Въпреки че още преди окончателното приготвяне на терариума трябва да сте осведомени за възможностите за набавяне на избраните животни, трябва да ги вземете едва когато терариумът е подреден и техническите устройства работят сигурно.

Животните можете да вземете от приятели, любители на терариуми, или да ги купите от зоомагазин. Продавачът вероятно е запознат с работата около животните. Преди покупката трябва да се уверите, че животните са правилно настанени и гледани!

Съществуват специализирани зоомагазини, в които се продават само терариумни животни и съответната жива храна. Понякога си заслужава да изминете известен брой километри с кола, за да може със сигурност да си подберете най-силните и най-здрави животни от предлаганите.

За тази цел е необходимо известно време да наблюдавате животните при търговеца. Добре е това да става, когато търговецът дава храна на животните, за да сте сигурни, че избраният екземпляр приема добре храната.

Има търговци, които изпращат животните на адрес, но личното присъствие при покупката трябва винаги да се предпочита пред получаването по на животните по пощите, които са развъдили, или екземпляри, от които трябва да се освободят по различни причини. Техните предложения можете да намерите в списанията за терариуми или в циркулярните писма на Германското дружество по херпетология и тераристика.

Да си направим стъклен терариум

Стъклен терариумКойто не е открил нищо подходящо в зоомагазина или пък желае да има у дома си някакъв точно определен размер, може с малко сръчност сам да си направи терариум. За улеснение при взимането на решение за един или друг тип терариум, предлагам някои стандартни размери, които съм възприел от личен опит.

За пример ще взема един от най-често използуваните – стандартен размер 3. След като стъклата са поставени върху масата, основните му стени се намазват със силиконов каучук. Каучуковата лента се поставя върху подложката непосредствено преди притискането на стъклата!

♦  Най-напред задното стъкло се намазва със силиконов каучук по долния ръб на дългата страна и по страната за лявото странично стъкло. Сега задното стъкло се поставя отзад и срещу дъното, така че силиконът да опира в задното и дънното стъкло. Помощникът или няколко тухли задържат задното стъкло в положение леко наклонено назад.

♦  Задното стъкло трябва да се постави така, че над останалата дължина на ръба 1,6 см от двете страни да излизат по 8 мм.

♦  Сега страничното стъкло (намазано със силиконов каучук!) се притиска към дънното стъкло и се задържа изправено (отвесно). След това стъклото на задната стена също се изправя отвесно и се съединява със страничното стъкло.

После се залепва дясното странично стъкло към дъното и задната стена.

♦  След два дни залепените места са изсъхнали на¬пълно и стъклата са здраво съединени. Сега вече задното стъкло може да се намаже със силиконов каучук и към него се залепва горната част на дясното странично. Поставяте терариума по целесъобразен начин. Сега може да се залепят горната част на дясното странично стъкло и стабилизиращата част. Поставеният отдолу вестник не позволява стъклата да се залепят към масата.

♦  След още два дни басейнът се завърта в първоначалното си положение, за да се залепи дънното предно стъкло 4. По ръба на това стъкло се залепва долната шина на плъзгащата врата (с дебелина 1 мм и височина 8 мм). Върху нея се поставя алуминиева лента.

Взима се алуминиев винкел и се разрязва с ножовка, така че горната шина на плъзгащата врата (с дебелина 1 мм и височина 12 мм) да влезе във винкела, а краищата на винкела да може да се залепят към ръбовете на стъкла 1 и 5.

♦  След още един ден повърхността между стъклата, както и оставената от горе свободна площ се облепват с мрежа. Тя може да се залепи също със силиконов каучук. Терариумите за дребни бозайници се облепват с метална мрежа, а другите може и с пластмасова. Поставя се плъзгащата врата 8 и терариумът е готов.

Поради разликата от 4 мм между височината на горната (12 мм) и долната (8 мм) шина, предните плъзгащи врати се поставят лесно. Задното стъкло се поставя отвътре, а предното отвън.

Изработка на терариум от стъкло

Стъклен терариумВъзможността да се наблюдава животът в терариума от различни страни мотивира начинаещите да предпочитат стъклените терариуми – при закупуване или собствена изработка, ако големината позволява. Стъклото като материал е по-студено от дървото, затова пък не е нужно да се нанася защитно покритие, за да се уплътни и се направи водоустойчиво.

Стъклените стени може да се поръчат и нарежат точно при стъклар. За по-малки басейни с дължина до 40 см дебелината на стъклото трябва да бъде минимум 4 мм, за басейни с дължина до 80 см дебелината на стъклото трябва да бъде 6 мм, а за още по-големите терариуми – 8 мм или дори повече, особено в случаите, когато се очаква значително налягане на водата. Вместо водни терариуми, напр. за ноктести жаби и водни костенурки може да се използуват аквариуми.

За да се сглоби стъкленият терариум, е необходима една опаковка прозрачен силиконов каучук (300 см3), обезмасляващо средство (напр. ацетон), фина шкурка, залепваща лента, чиста кърпа и ръчна преса за кутията със силикон.

Освен това е необходимо достатъчно място и време, за да не се използува лента за превързване, тъй като работата с шлифованите стъкла налага изключително внимание. Ето защо ръбовете на стъклата най-напред се заглаждат грижливо с шкурка. След това стъклата внимателно се почистват с ацетон по местата за залепване, тъй като в противен случай силиконовият каучук не придържа добре.

Стъклата се поставят върху работната маса така, че намазаните със силикон места да бъдат удобни за достигане.

Мястото, предвидено за залепване, се ограничава със залепващи ленти, което гарантира чиста ивица на залепването.

Направа на терариум за дребни бозайници

Терариум за дребни животниПовечето дребни бозайници се отглеждат в обикновени клетки за мишки. Оформлението обикновено отговаря на целесъобразността (лесно за почистване, достъпно от всички страни и т.н.) и не толкова на естествените потребности на животните.

Често те прекарват живота си в не особено пищна среда. В терариума обаче можете да им осигурите разнообразие, как то и да правите редица интересни наблюдения, напр. върху изграждането на гнезда, катеренето, ровенето или отглеждането на поколението.

Материал и уреди

  • 1  стандартен терариум размер 2 или 3.
  • Осветителна лампа 20 вата.
  • Смес от пясък и чакъл 2:1.
  • 2  неподвижни вани за храна.
  • Плоски камъни.
  • 1-2 странни по форма корени или камъни.
  • Сено като материал за гнездо.

Етапи на работа

Плоските камъни се поставят неподвижно в дясната задна част на терариума. След това по дъното се насипва сместа от пясък и чакъл с височина 4-5 см и се поставят корените и клонките, като в дясната задна част се предвиди място за спане. За тази цел от сено се прави топка (15 см), която се поставя на предвиденото място.

Ваните за храна се вкопават в пясъка или се поставят на неподвижна подложка, напр. върху малка дъсчица. Ваната за храна се слага отпред в дясната част на терариума, за да може животните да се наблюдават по време на хранене. Ваната с вода за пиене (почиства се и се пълни ежедневно!) се поставя в лявата предна част.

Отначало поведението на животните в терариума е плахо, но скоро след като проучат заобикалящата ги среда, те започват да изграждат гнездото си.

Внимание: Вентилационното поле на терариумите на дребни бозайници трябва винаги да бъде облепено отвън и отгоре с метална мрежа.

Стилизиране на стаен терариум

Стаен терариумСлед като сте взели решение за определен вид животно, направили сте или купили терариум, снабдили сте го с необходимата техника, можете да помислите за оформлението.

Трябва да имате пред вид, че не трябва да го претоварвате с материали. От една страна вашите питомци получават повече възможности да се крият, но от друга това затруднява контрола над тях.

За оформлението може да се използуват всякакви материали, с изключение на следните: лесно изветряващи (податливи на образуване на плесени, причиняващи заболявания и др.), нараняващи или химически обработени материали, с цел да не се застрашава здравето на животните.

Растежът (или закърняването) на растенията, за разлика от мъртвите предмети след известно време променят картината. Ето защо добре е растенията да се поставят в саксийки. Само във водните или блатни терариуми се допуска поставяне на различни растения за укрития направо в дънния материал. Там те отличие се развиват в „хидрокултури“ и само трябва да се прочистват от време на време.

Не ви съветваме да използувате сложни земни смеси като дънна основа. Използува се най-вече пясък, както и фин или груб чакъл. Използуват се също торф или топчета от глина. Големи камъни, парчета от скали или корени са най-честите декоративни предмети. С корените и растенията се постига особено привлекателна декорация. Освен това кухините на корените са удобни скривалища. Водните басейни трябва да бъдат леснодостъпни за почистване.

Избор за оформление на терариум

Оформление на терариумВъзможностите за оформление на един терариум са неограничени и зависят от вкуса и таланта на терариста.

Но понякога се случва някой да прекали с въображението си в стремежа да направи нещо по-добро. Затова подчертавам още веднъж: по-добре е да направите скромен терариум, отколкото претрупан!

Ще представим някои възможни оформления с помощта на прости примери.

Преди да започне оформлението, ето примерните етапи на работа:

♦             Избор на животното (което ще се купува по-късно).

♦             Избор на мястото за терариума.

♦             Планиране на типичното за вида оформление (вид на терариума, основа, декорация, растения, технически помощни средства).

♦             Набавяне на материали и уреди.

♦             Поставяне на терариума на предвиденото за него място, под стъклените терариуми непременно трябва да има подложка (филц, картон, стиропор).

Аквариумът става воден терариум

Спокойно може да превърнете един стар аквариум в терариум. Това обаче се прави само ако в него ще отглеждате животни, живеещи предимно във вода (ноктести жаби, жълтокоремни саламандри или водни костенурки). Това са животни, които се нуждаят от по-голямо количество вода, а басейните им не трябва да са покрити отгоре с мрежа.

Особено привлекателно изглежда окачено на задната стена сандъче с растения. Мустачетата на филодендрона се разклоняват за кратко време, а въздушните им коренчета образуват във водата плътни грудки, в които животните обичат да се крият.

Такова сандъче с растения изглежда прекрасно и в терариум за водни или декоративни костенурки.

Растения за терариум

Растения за терариумМного от любимите стайни растения са подходящи и за терариума. Независимо от това някои видове са се наложили като „терариумни растения“ поради своята непретенциозност и декоративни свойства.

По-долу може да се види за каква форма на терариум са подходящи.

Вид терариум: Сухоземна част на неотопляван воден терариум (стайна температура).

Растения: Бръшлян, нисък фикус, зелена лилия, филодендрон, традесканция, кисела трева.

Вид терариум: Сухоземна част на отопляван воден терариум.

Растения: Дифенбахиа, бръшлян, нисък фикус, зелена лилия, маранта, филодендрон, папрат, орлова папрат, стромантия, традесканция, зебрина.

Вид терариум: „Терариум тропическа дъждовна гора“ (терариум за дървесни жаби с гъста растителност). Растения: Билбергия, дифенбахиа, бръшлян, нисък фи-кус, зелена лилия, гузмания, маранта, неорегелиа, пап-рат, филодендрон, орлова папрат, стромантия, тиландзия, традесканция, вриесея, зебрина.

Вид терариум: Топъл, сух, „степен“ или „саванен“ терариум.

Растения: Агава, драконово дърво, христов венец, граптопеталум, юка, алое, хаворция.

Вид терариум: Скален терариум.

Растения: Бръшлян, нисък фикус, тиландсия, христов венец.

Избор на осветление в терариум

Осветление в терариумПочти всички терариумни животни изискват, макар и частично, изкуствено отопление на заобикалящото ги пространство. В миналото на тераристите се налагаше да експериментират, но днес разполагаме с някои помощни средства:

Прожекторни или фокусиращи лампи

Тези крушки имат посребрена основа и особено добре затоплят локално. Те са с различна мощност и за разлика от нормалните крушки са по-дълготрайни. Използуват се за облъчване на местата за слънчеви бани на дървесни жаби, змии, гущери и преди всичко костенурки.

Инфрачервени лампи

Тези порцеланови лампи излъчват невидимата за нас червена светлина и освен това нагряват добре. Но тъй като лъчите проникват дълбоко в тъканите, те са подходящи предимно за животни със силно вроговена кожа, напр. костенурки.

Нагревателно фолио и нагревателни възглавници

Те работят с ниска температура на повърхността, така че не причиняват изгаряния при животните. Тези плоски нагреватели се поставят най-вече под стъклените терариуми с цел животните да не разместват фолиото.

Реотан

Има ги в два варианта – с оловна и с пластмасова обвивка. Реотаните също трябва да бъдат поставени на сигурно място! Може да се положат под дънния субстрат, евентуално закрити с друга стъклена плоча. Предимството на реотана пред плоските нагреватели е, че с него в терариума се създават различно силно затоплени места. Тези реотани са особено подходящи за терариуми за змии, гущери и сухоземни костенурки.

Нагревател за аквариуми

За затоплянето на водната площ в терариума най-подходящи са аквариумните нагреватели. Те са снабдени с регулируемо приспособление. Отопляваните водни площи се предвиждат за земноводни, декоративни и други водни костенурки, както и за някои змии.