Хранене на котката

Правилно хранене на котка

Правилно хранене на котката

Свободно живеещите котки се хранят с дребни бозайници — главно с гризачи, птици, по-рядко с гущери, риби и жаби. По този начин, като изяждат изцяло плячката си, те поемат всички необходими хранителни вещества, включително витамини и минерални соли.

Животните, които разчитат на човека да ги храни, имат същите нужди от хранителни вещества, както и свободно живеещите им събратя. За да осигурим правилно хранене на котката, трябва да сме запознати с физиологията.

В сравнение с останалите видове домашни животни котката остава вярна на навиците си, които е изградила във връзка с храненето. Това е от особено значение за развъдниците, които полагат основните навици за хранене при малките котенца.

Котките са склонни към разглезване. Това се наблюдава особено често при безстопанствените животни или при тези, които са гледани лошо и са били хранени с бедна на белтъчини храна. Такива котки много лесно свикват на богата месна или рибна храна, макар преди това да са се задоволявали само с отпадъци. Веднъж привикнали към разточителство, те много трудно се примиряват с нормалната дажба и предпочитат да гладуват, докато стопанинът им отстъпи от съчувствие. Всяко едно ограничавано хранене, например само с постно говеждо месо, само с дроб или с риба, е вредно.

Храненето на котката само с отпадъци също е погрешно. И двата вида хранене рано или късно водят до смущения в обмяната ни веществата и до промени в развитието на организма. Така че е трудно котката да бъде хранена и правилно и икономично.