Чифтосване на морски свинчета

1196

Разъждане и чифтосване на морски свинчета

Тъй като морските свинчета от дълго време се намират в пленничество, техният инстинкт е шкърнял, както и на другите домашни животни. Поради това непрекъснато се наблюдават отклонения от нормалните поведенчески стереотипи.

Освен това животните, които се отглеждат поединично, могат да загубят способността си да контактуват с други себеподобни. Например мъжкарите, които са израснали изолирано, демонстрират ненормално поведение при чифтосване.

Някои животни напълно се привързват към човека. Те следват своите стопани и губят всякакъв интерес към другите себеподобни, като дори стават агресивни спрямо тях.

Във всички случаи от самото начало внимателно трябва да проучите поведението на вашето морско свинче, за да забележите навреме по-късните отклонения. Внезапните промени в поведението на животното могат да са показателни за някакво заболяване например.

Ако сте решили да развъждате морски свинчета, можете да сте сигурни, че усилията ви скоро ще се увенчаят с успех, тъй като морските свинчета са известни с голямата си плодовитост.

За една година от една женска опитният селекционер може да получи 16, че дори и повече малки. Щом като достигнат възраст от един-два месеца, малките съзряват полово и на тази база чисто теоретично броят на животните за една година може да нарасне от двеста до над четиристотин(!).

Веднага обаче трябва да подчертаем, че подобна свръхпродукция на морски свинчета не си струва труда. Отдавна отминаха времената, когато можеха да се печелят пари от развъждане на морски свинчета. Пазарът на морски свинчета за зоомагазините е преси¬тен. Търсене има все още за опитните лаборатории на фармацевтичната и козметичната индустрия. Но й това търсене се покрива от няколко развъдници на едро.

Със сигурност вие не желаете вашите питомци да свършат в някоя лаборатория, ето защо ви препоръчвам да съсредоточите вниманието си върху няколко, но атрактивни животни за разплод. Съществува недостиг и голямо търсене на наистина породисти и много ценни морски свинчета. Причината за това е, че у нас в Германия все още няма сдружения на хората, които се занимават с развъждане на морски свинчета. Подобно сдружение би имало огромно значение за съхраняване на чистотата на породите и по-нататъшно селекциониране.

Преди да започнете развъждането, трябва да сте сигурни, че ще можете да раздадете животните на приятели и близки, а ако те всичките вече са снабдени, да им намерите подслон при търговец на животни, за да не попаднат все пак вашите питомци в някоя лаборатория или като храна в терариума на някоя змия.