Хранителни нужди на възрастното куче

Възрастно куче

Изисквания и хранителни нужди на възрастното куче

Хранителни нужди на възрастното кучеЕдно от Важните условия, осигуряващо нормално телесно състояние, бременност, лактация и продължителност на живота на кучето, е пълноценното балансирано хранене. Кучетата са месоядни животни, но живеейки в продължение на хилядолетия съвместно с човека, са привикнали с храна, близка до неговата.

Все пак основната им храна трябва да се състои от продукти от животински произход – месо, риба, мляко. Към нея се прибавят още овесени ядки, сварен ориз, брашна от пшеница или соя, черен хляб, плодове и зеленчуци. В състава на храната трябва да влизат необходимите за жизнената дейност на организма на кучето вещества – белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, микроелементи, минерални вещества и др.

Потребността на кучето от количеството и състава на храната се определя от породата, него¬вата маса, периода на отглеждане, сезона, степен¬та на натоварване, възрастта, пола и др.

За осигуряване на нормална жизнена дейност на организма на кучето за едно денонощие са необходими приблизително 30 – 60 г на 1 кг жива маса, от които: белтъци 3 — 4 г (12-16 кал), мазнини 1 – 2 г (9-18 кал), въглехидрати 12-15 г (48-60 кал).

Главните източници на белтъци са месото (говеждо, овче, свинско, пилешко и заешко), рибата, карантията (черен дроб, бели дробове, сърце, далак, черва и др.) и кореноплодите (картофи, моркови и др.). Едно отраснало куче дневно се нуждае от 4,5 г белтък на 1 кг жива маса.

Източници на мазнини са животинските тлъстини (лой, сланина, мас), рибеното масло и растителните мазнини (царевично и слънчогледово олио, зехтин и др.). Необходимостта на кучето от мазнини зависи от климатичните условия. Така например докато полярните кучета дневно се нуждаят от 45 -100 г на 1 кг жива маса, то за домашно куче са необходими само 1,5 г на 1 кг маса.

Въглехидратите се съдържат в зърнените храни, техните продукти (хляб и тестени произведения), както и 8 плодовете. За домашно куче 1 изчислено, че са необходими дневно 8-10 г на 1 кг жива маса.

Хранителни нужди на възрастното кучеЗа правилното си развитие организмът на кучето се нуждае от минерални вещества (калций, фосфор, натрий, калий и др.), както и от микроелементи (цинк, мед, йод, магнезий, кобалт и др.). I Калцият се съдържа 6 голямо количество в кости¬те, поради което на кучето трябва редовно да се дават кости или да се добавят калциеви препарати в храната, фосфорът се съдържа главно в рибата, черния дроб и месото. Желязото се съдържа в черния дроб, копривата и спанака и участва в образуването на червените кръвни клетки. За нормалното развитие на организма на кучето, освен минералните вещества важна роля имат и витамините. Витамин А се съдържа най-много 8 рибеното масло, черния дроб и морковите. Оказва благоприятно въздействие върху растежа на кучето и неговото зрение, както и при синтеза на половите хормони. Витамините от група В допринасят в различна степен за правилното функциониране на нервната система на кучето. Особено важни са витамин В1, въздействащ върху нервната система, въглехидратната и белтъчната обмяна, както и витамин В12, който стимулира съпротивителните сили на организма срещу болестите (особено против анемия). Витамините от групата В се съдържат в карантията, месото, рибата и млякото, а също и в обвивките на зърнените храни.

Кучешкият организъм е в състояние сам да изработва витамин С, поради което при добро здравословно състояние не е необходимо даването му. При отслабване на организма (раждане, заболявания и др.) е наложително да се включат много зеленчуци в хранителната дажба, където витамин С се съдържа 8 голямо количество. Витамин О има най-вече в рибеното масло. Той влияе върху регулирането на съотношението между калция и фосфора в организма, както и за тяхното правилно усвояване. При недостиг или липса на този витамин в храната се разбиват различни заболявания (рахит, остеомалация и др.). Витамин Е играе важна роля В размножителния процес. Образува се в организма на кучето, но при необходимост може да се даде като лекарствена форма в храната.

Друга жизненоважна съставна част на храненето на кучето е водата. То понася много по-лесно глада, отколкото липсата на вода. При обезводняване на организма с повече от 20-25% лишеното от вода куче може да умре. В зависимост от сезона, околната температура, масата, разхода на енергия, възрастта и др. кучето се нуждае от различно количество вода. На кучето е необходимо средно 0,5 – 1,5 л вода за денонощие. Ето защо в паничката му винаги трябва да има прясна вода.

Важен въпрос при храненето на кучето е точната и целесъобразна дозировка на храната. Недохранването и прехранването са показатели за слаба киноложка култура (непознаване принципите на правилното хранене и последиците от неправилно дозиране и неритмично хранене). Една научнообоснована дозировка на храната е отразена в табл. 4, а в табл. 5 е даден примерен хранителен порцион за кучета с маса 5 и 10 кг.

Хранителни нужди на възрастното кучеНачинът на хранене и съставът на дажбата зависят от породата, масата, предназначението на кучето и др., както и от финансовите възможности на собственика. Една примерна дажба за средно голямо куче може да бъде приблизително следната: 100-200 г месо, 50- 100 г хляб (за пред¬почитане черен), 50-100 г овесени ядки или грис, 10 г мазнини, 50- 100 г зеленчуци, 50 г сирене или извара, 1 яйце (твърдо сварено), 1/2 л прясно мляко, 1-2 г готварска сол, 1 чаена лъжичка или 1 перла рибено масло. Добре е веднъж седмично да се дава черен дроб, който е богат на белтъчини и витамини. Периодично храната може да се обогатява с дреболии (шкембе, бъбреци, далаци и сърца), а също и с риба. За предпочитане е всички месни продукти да се дават сварени (за избягване на токсикоинфекции), въпреки че много западни специалисти препоръчват даването им в сурово състояние. Много полезно е на кучето да се дават хрущяли и кокали за гризане. Прясното краве мляко, което осигурява най-важните минерални вещества, трябва да се дава задължително най-малко 2 пъти седмично, но се внимава кучето да не поема голямо количество (опасност от разстройство). Много полезно е даването на сварен ориз, овесени ядки, варени и сурови зеленчуци. Трябва да се избягват стари вкиснали храни от животински и растителен произход, от които кучето получава разстройство.

Обикновено храната се дава затоплена до 25-28 С. Възрастните кучета се хранят 1-2 пъти дневно в точно определено време на деня.